Sunday, 27 May 2012

Asasi Pintar UKM

Assalamualaikum :)


The Three Musketeers (Amin,Aflah,Mior Farhan) ni la Elementers yg masuk PINTAR





Post ni dibuat as Asasi PINTAR ni baru lagi n ramai yg tak tau ape ni.


1st of all kita tengok syarat minimum Asasi PINTAR ni.
One MUST achieved at least 6 A's in SPM for these subjects:


  • BM
  • English
  • Bio/Physics
  • Chemistry
  • Math
  • Add Math
Tengok dkt syarat minimum pon da boleh tau kn yg program ni just accept excellent students. So, kalau nk kenalah buat yg trbaik mase SPM n pastikn program ni 1st choice korang la. And according to those Elementers yg masuk Asasi PINTAR ni, starting next year akn ada test before masuk. Qualification test la. Bak kata Amin (one of those yg masuk PINTAR) test dia lebih kurang test Khazanah. Ada 15 sections, 300 soalan, masa 2 jam setengah.

And PINTAR ni just accept 100 students je dari beberapa ratus (ke ribu??) yg apply. Tp yg daftar dlm 60% je as ramai yg dpt scholarship utk study oversea (bdk2 PINTAR la katakn) and akn brkurang as makin ramai yg akn dpt offer scholarship. Mase asasi ni pon ada peluang nk pegi oversea. Contoh, Aflah dpt pegi US as dia menang essay writing. Pegi sane buat research pasal epidermatology for 3 weeks. Ni UKM support full.

Dlm program ni students akn study subjek2 sains n also first year degree punye subjek. So, time degree nanti bole kurangkn mase pengajian. Dlm kelas juz ada 15 org je n setiap students ada 1 mentor. Syarat nk lulus asasi ni is 3.00. Kalo below than that kene ulang lg 1 tahun.

Tu je yg dpt dikongsi setakat ni.


by: Hifni 

10 comments:

  1. salam. terima kasih atas perkongsian. tapi boleh tak saya Tanya, yang test khazanah tu apa ek? dia Tanya soalan2 personality ke atau Tanya soalan2 akademik? contohnya dia ada Tanya pasal bio/chemistry/physics ke dalam test tu? terima kasih :) jazakallahu khair.

    ReplyDelete
  2. mohon respond . huuu . sy berminat nak masuk ukm dan result spm baru baru ini melayakkan saya utk pilih ukm dlm upu . tapi tapi . hmm , mesti yang PINTAR gile bleh masuk kan kan ? takuttt . test die tu camne ? susah ke ? kire macam um la . um ade interv , kalau tak pass takleh masuk . ukm macam tu jugak ek ? test sebelum masuk ke test lepas dah berbulan2 kat sane ? hewhewhew ^^ ,

    ReplyDelete
  3. test tu xde effect pun...still remain dlm asasi ni...just nk test yr intel...don worry..msuk asasi pintar tahun ni kena iv...belajar susah cmpared to another asasi...redicolous subject but interesting for the genius...so hard to get 4flat...one in 50..ape2 pun selamat berjaya masuk asasipintar..gudluck ~asasipintar firstbatch anonymous~ :)
    p/s: to this blogger: sori tolong reply..hehe...kesian kat diorg tanya tu..

    ReplyDelete
  4. confirm ke ada interview ? Saya terpilih untuk buat ujian saringan , tak tahu la ujian bertulis atau interview . pening laaa :/

    ReplyDelete
  5. saya pun terima mesej untuk mengikuti ujian saringan UKM2, ujian ini dalam bentuk macam mana?? nervous pula sekarang>_< tolong reply ya~~ tq ^_^

    ReplyDelete
  6. I actually went for the Khazanah assessment test, and if this is similar then I can share my experience of it.. The test is basically like an IQ test, i.e, analysis test, logical thinking, mathematics pattern etc. No academic questions.

    ReplyDelete
  7. Mmg cnfirm masuk UKM ke kalau degree nnti? Kalau xdpt 4flat pn boleh stay UKM x? Mohon reply!!

    ReplyDelete
  8. hi.. sy ni bukannya blogger tp merupakan lepasan asasi pintar sesi 2012/2013 gak sama mcm tthe three musketeers kat atas tu.. haha... first, memang kompem kene masuk ukm untuk degree nanti dan x boleh pilih uni lain... second, kalau x dpt 4 flat jgn risau sbb still akan diserap masuk ke ukm tp result jgn lah buruk sgt.. kalau boleh cuba dptkan 3.5 above untuk asasi ni.. fyi, dikatakan bahawa asasi ni merupakan asasi yg paling susah kat malaysia ni.. hahah.. good luck

    ReplyDelete
  9. mcm mane nk check resultnya lepas ujian tu??

    ReplyDelete

Leave your comments if you want . Thank you .